En un plat posa les mongetes, el bacallà esqueixat o la tonyina escorreguda i els tomàquets i les cebes tallats en grills.
Amaneix-ho amb l'oli, el vinagre i la sal.
Col·loca l'ou dur a sobre tallat per la meitat... Veure
Picar les avellanes torrades o torrar-les prèviament. Han d'estar pelades.
Escalivem els tomàquets al grill o a les brases.
Fregim el pa sec juntament amb 2 grans d'all. Quan sigui tot ben torrat, apaguem el foc i afegim el pebrot de romesco esmicolat a l'oli calent perquè s'estovi... Veure
Fer un sofregit de ceba i tomàquet en una cassola.
Afegir-hi el pebrot verd i vermell tallat a daus ben petits, sofregir una mica i incorporar les carxofes, netes i tallades a quarts.
Afegir-hi l'arròs i deixar sofregir un parell de minuts... Veure
Tallem a rodanxes els tomàquets.
Laminem l'alvocat.
Llesquem el pa i posem una rodanxa de tomàquet, un tall d'alvocat i per sobre l'anxova.
Es col·loca a una safata i se serveix a taula... Veure
Obrim l'alvocat, en traiem el pinyol i amb una cullereta traiem la polpa de l'alvocat i la posem dins del got de la batedora.
Afegim una mica de sal a aquesta polpa i ho triturem amb la batedora fins a obtenir una crema... Veure
Netejar les hortalises. Tallar-les ben petites i barrejar-les en un bol.
Posar-hi sal, pebre i les espècies que més us agradin i un rajolí d'oli. Remeneu tot molt bé... Veure
Tallar dues albergínies grans per la meitat i coure-les al forn. Quan estiguin cuites, buidar-les.
Fregir tres cebes tendres tallades ben petites en una mica d'oli. Un cop fregides, afegir dos grans d'all tallades petits, una cullerada de julivert picat i 300 g de carn picada... Veure
Renteu les patates i, sense pelar-les, feu-les coure amb aigua i sal. Han de coure el punt just perquè no s'han de trencar quan les talleu.
Un cop cuites, deixeu-les refredar una mica, peleu-les i talleu-les a rodanxes no gaire gruixudes; si les rodanxes són molt grosses, feu-ne meitats... Veure
Tallem el tomàquet en fines làmines i també la mozzarella a fines rodanxes.
Posem el tomàquet en un plat, el salem una mica segons el nostre gust i a sobre posem la mozzarella... Veure
Feu un sofregit amb la ceba i els tomàquets.
Afegiu-hi la carn picada, la molla de pa, sal, pebre i nou moscada, i feu-hi la reducció del vi ranci.
Talleu les patates a rodelles i fregiu-les... Veure
1.Pelem els calçots fins que quedi una capa blanca i els tallem en 2 o 3 trossos segons les seves dimensions.
2.Seguidament els posem a escaldar en aigua bullint 3 o 4 minuts, i els resevem... Veure
Netejarem les albergínies i les tallarem per la meitat de llarg. Amb un ganivet els hi farem uns talls. Les posarem en una safata amb oli i les enfornarem a 200 graus.
Un cop cuites els hi traurem la carn, la polpa... Veure
Primer de tot bullim les mongetes procurant que no ens quedin massa cuites, al dente, les escorrem i les apartem.
Escaldem els tomàquets amb aigua, els pelem i treiem el cor i les llavors... Veure
Posarem tots els ingredients en una olla, prèviament tallats a trossos.
Atenció! Les nyores les haurem de posar unes hores abans en remull amb aigua i vinagre.
El pa farà que ens quedi tot ben lligat... Veure
Triturem inicialment l'alfàbrega amb una part de l'oli, el pebre, la sal i el sucre per assegurar que les fulles es triturin bé.
Tot seguit triturem el tomàquet.
Tastar i rectificar... Veure
Segons el temps i les possibilitats del moment coeu o feu servir cigrons també en conserva.
Si voleu fer un plat vegetarià, amb la barreja dels cigrons i la samfaina ja tindreu el plat fet... Veure
D'entrada, tallem els tomàquets per la meitat i els ratllem. Hi afegim el pebre negre mòlt.
Després, posem el tomàquet en un cassó i també hi incorporem el sucre muscovado... Veure
Piquem ben fins els porros, i els posem en una paella amb una mica d’oli al foc. Salem i tapem.
Piquem la cabeça d’alls ben petit. Afegim al porro i deixem coure ja destapat... Veure
Elaboració tradicional:
Netajar i trossejar totes les verdures.
Afegir a l'olla amb aigua bullent i coure durant 30 minuts.
Escórrer les verdures i guardar el caldo per bullir després la pasta... Veure
Rentar i picar la pastanaga, l’api, els grans d’all, l’alfàbrega, el julivert i mitja ceba.
Rentar les bledes, escórrer-les bé i tallar-les a tiretes fines... Veure
1. Talleu el pollastre a octaus o més petit, com us agradi. Salpebreu el pollastre, enrossiu-lo a la paella i reserveu-lo... Veure
En una olla amb aigua, sal i un raig d’oli bulliu les plaques de canelons. Refredeu-les, esteneu-les sobre un drap i assequeu-les. Rostiu les carns salpebrades amb la canyella, els alls, la ceba i el tomàquet... Veure
Preparació:
Saltegeu la vedella salpebrada en una cassola amb oli.
Afegiu-hi les verdures tallades a trossos grans, els alls sencers, les herbes i uns grans de pebre.
Doneu-hi unes voltes, tireu-hi el vi i deixeu-lo reduir... Veure
Una de les maneres de preparar el cuscús consisteix a posar aigua a bullir amb una culleradeta de sal per, quan arribi al punt d’ebullició incorporar-hi el cuscús, remoure, posar una tapadora i apagar el foc deixant-ho reposar un parell de minuts... Veure
Un cop hem triturat la síndria i els tomàquets, ho passem pel colador xinès. Barregem el iogurt amb les llavors de sèsam, l’alfàbrega trossejada, un rajolí d’oli i un toc de pebre.
En un bol, hi posem la sopa i hi afegim la salsa de iogurt... Veure
1. Pre-escalfem el forn. Tallem 6 llesques de pa i freguem un gra d’all i les posem al forn amb un raig d’oli. Quan estiguin daurades d’un costat, els donem la volta. Les traiem del forn quan els dos costats estigui lleugerament daurats... Veure
1. Posar les nyores en remull en aigua tèbia durant 1 hora. Extreure’n la polpa amb l’ajuda d’una cullera.
2. Coure els tomàquets i la cabeça d’alls al forn a 180 ºC durant uns 15 minuts... Veure
1. Talla els tomàquets, l'albergínia, la ceba i el carbassó a rodanxes primes de la mateixa mida.
2... Veure
1. Rentar les remolatxes i bullir-les durant 45 minuts. Treure la pell tirant aigua freda sobre les remolatxes bullides. Taller les remolatxes a làmines primes.
2. Mentrestant, en un bol petit, barrejar l’oli, el suc de llimona, la sal, el pebre i les herbes... Veure
1. Preescalfar el forn a 200 °C.
2. Coure el cuscús seguint les indicacions del paquet i amb ½ pastilla de brou de pollastre a l'aigua... Veure