Tallem i netegem l'escarola que es deixa a remull una estona.
S'escorre bé, ha de quedar ben seca; es pot embolicar en un drap i es premsa una mica.
La posem a un atuell i barregem la salsa romesco, amb l'ajut de 2 culleres una estona... Veure
1. En un morter es trinxen a mà les ametlles, les avellanes, els seitons dessalats, els grans d'all, la polpa de les nyores, el bitxo (optatiu), les llesques de pa fregit (es poden remullar amb el vinagre o posar el vinagre a part), el vinagre i la sal, i es va lligant amb l'oli d'oliva... Veure
1. Renta bé l'escarola i la coll llombarda i treu l'aigua amb l'ajuda d'un escorrador o colador.
2. Talla l'escarola i la col a troços i barreja'ls en un bol.
3. Obre les anous i reparteix-les per l'amanida... Veure