Ingredients
50 - Calçots (2-3 persones)
Per la salsa de calçots:
Mitja cabeça - Alls escalivats
6 - Tomàquets escalivats
2 - Pebrots del romesco escalivats
Mitja culleradeta - Pebre vermell dolç
15 g - Ametlles torrades
15 g - Avellanes torrades
Vinagre
Oli
Sal - Pebre
Elaboració
Prepareu els calçots i col·loqueu-los un al costat de l'altre en unes graelles.
Enceneu un foc de sarments i quan la flamarada prengui poseu-hi al damunt la graella fins que els calçots siguin negrosos, primer per un costat i després per l'altre.
Quan se n'han de coure molts, es poden preparar tallant les arrels i el sobrant de fulles verdes i enfilar-los amb un filferro per la part verda de les fulles. Així serà més pràctic posar-los a la flama i tombar-los.
Traieu-los i emboliqueu-los en paper perquè s'acabin de coure.
Aneu-los pelant i menjant sucats amb la salsa.
Per fer la salsa de calçots
Poseu en una batedora els tomàquets sense pell ni llavors, els alls pelats, la pola dels pebrots, les ametlles i les avellanes, i el pebre vermell.
Tritureu-ho tot i aneu-hi incorporant l'oli, el vinagre, sal i pebre.
Variacions sobre la salsa:
Els alls i els tomàquets es poden fregir en comptes d'escalivar.
En lloc de pebrot del romesco s'hi pot posar nyora.
Es pot espessir la salsa amb pa sec fregit o amb molla de pa xopada amb vinagre.
S'hi poden afegir galetes.
S'hi pot afegir una punta d'all cru.
S'hi pot afegir un bitxo.
Es pot fer amb ametlla o avellana sola.
Font: Gastroteca.cat