Ingredients
1 tros - Costella de vedella
1 punta - Costella de xai (brot del pit)
1 - Careta de porc
1 - Peu de porc
1 - Tros de cua o d\'os d\'espinada
1 tros - Os de pernil
1 quarter - Gallina o pollastre
2 talls - Cansalada viada
2 - Botifarres blanques
2 - Botifarres negres
4 - Patates
2 - Pastanagues
1 branca - Api
1 - Xirivia
1 - Nap
1 - Porro
1/2 - Col
1 grapat - Cigrons remullats
Sal
Farina
Aigua
300g - Galets
Per fer la pilota:
150 g - Carn de vedella picada
150 g - Carn de porc picada
Farina de galeta o molla de pa
1 - All trinxat
Julivert trinxat
1 - Ou
Pebre
Elaboració
En una olla amb aigua freda poseu-hi les carns, menys les botifarres i la carn de la pilota.
Feu-ho bullir 1 hora i afegiu-hi els cigrons.
Al cap d’una altra hora afegiu-hi les verdures menys les patates.
Mentrestant, barregeu tots els ingredients de la pilota i treballeu-los una estona fins que quedin ben lligats, doneu-hi una forma ovalada.
Després d’una altra hora de cocció de l’escudella, afegiu-hi les patates, les botifarres, la pilota enfarinada i una mica de sal.
Deixeu-ho coure mitja hora més i quan tot estigui cuit, separeu el brou i feu-hi bullir la pasta.
Serviu primer la sopa i després la carn d’olla (podeu separar la carn i les hortalisses i tallar la pilota i les botifarres).
Variacions.
En lloc de cigrons s’hi poden posar mongetes.
Es pot posar canyella en pols a la pilota.
La sopa es pot fer amb macarrons o amb arròs i/o fideus.
Per Nadal, de vegades, es farceixen els galets per a la sopa.
Es poden afegir mandonguilles a la sopa.
S’hi pot afegir un tros de sagí enfarinat al caldo.
A la sopa de fideus i arròs s’hi pot posar unes fulles de col escaldades.
S’hi pot afegir oca.
Les crestes, pedrers, colls, potes i altres menuts, també es poden fer bullir amb la resta de carn d’olla.
La sang i el fetge del pollastre es poden afegir a la sopa tallats a daus i fregits.
Hi ha qui posa a sobre la tapa un plat amb aigua i mongetes seques; quan les mongetes s’arruguen, les pela i les afegeix a l’olla.
Es poden afegir pinyons a la pilota.
Font: Corpus Culinari Català